A JD’s BBQ egy 2018-ban életre hívott márka, amely a BBQ iránti rajongás, elhivatottság és végeláthatatlan tanulni akarás eredménye. A BBQ-hoz fűződő fanatizmus és a 30 éve fűszerekkel foglalkozó családi vállalkozás hozta az ötletet, hogy megpróbáljunk prémium összetevőkből álló minőségi BBQ keverékeket, rubokat alkotni.

100%-ban magyar, I. osztályú, Szeged környéki pirospaprika, Brazil és vietnámi fekete- , zöld- illetve rózsabors keveréke és a többi prémium alapanyag garantálja a maximális minőséget. Keverékeinkhez nem használunk ízfokozót, tartósítószert, csomósodás gátlót és semmilyen más adalékanyagot sem.

A szóródobozok UV szűrősek, így a fűszer-keverékek hosszabb (akár több hónapos) közvetlen fénynek és UV sugárzásnak is ellenállnak, napfény hatására sem fakulnak ki. A fényvédős, papírhatású csomagolás aromazáró, és simító zárral ellátott, mely ugyancsak védi a fűszereket.

A keverékek kézzel készülnek, olyannyira, hogy a borsot például egy kézi darálóval daráljuk, majd ugyancsak kézzel rostáljuk hogy a megfelelő szemcseméret kerüljön a keverékekbe.

Jelen pillanatban 7 féle BBQ fűszerkeverékünk van, ezekről részletes leírást a következő részekben találsz

BASIC, azaz alap fűszerkeverék:

A BBQ ízvilág alap fűszereinek harmonikus keveréke, mely főként szárnyashoz és sertéshez passzol igazán. Egyik összetevő sem domináns, így akár további fűszerek hozzáadásával lehet belőle egy saját ízvilágunkhoz passzoló különleges keveréket előállítani.

BBQ és grill technikával készült húsokhoz, egytálételekhez, illetve pácoláshoz is ajánljuk. BBQ és grill húsok fűszerezésén kívül ideális keverék darált húsos ételek (Meatloaf, Armadillo eggs, stb…), Mac&Cheese, vagy egyéb BBQ jellegű egytálételekhez, ragukhoz is.

100g tasakos
300g szóródobozos

SWEET, azaz édes fűszerkeverék:

Klasszikus, édes BBQ keverék, melyet főként szárnyashoz és oldalashoz javaslunk, de marhával is izgalmas eredményt lehet vele elérni. Fő összetevője az alap fűszereken, valamint a són kívül a barna cukor, mely BBQ technikával sütött húsok esetén világos barna, karamellizált fűszerkérget (barkot) tud kialakítani.

Oldalason, vagy csirkén (esetleg burnt ends-en), a sütés végén a húst glazelve „meat candy” varázsolható az asztalra. Grillezéshez a magas cukortartalom miatt kevésbé javasoljuk, hiszen az könnyen megéghet.

100g tasakos
300g szóródobozos

SPG, azaz a klasszikus Texasi jellegű keverék

A klasszikus Texas-i BBQ íze, a kultikus és tradicionális alap fűszer kombináció. Egyszerű, de nagyszerű, legyen szó BBQ, vagy grill technikáról.

A megfelelő kombinációhoz először a megfelelő bors, só és fokhagyma kiválasztása volt a legfontosabb lépés. Ezután indult a megfelelő keverési arány kiválasztása, számtalan próbasütés és kóstolás alkalmával (low and slow és BBQ egyaránt). A harmónia a 3 íz közt kulcsfontosságú, egyik íz sem domniálhat, mégis mindennek meg kell jelennie a szánkban. További monofűszer hozzáadásával könnyen lehet saját RUB-ot készíteni belőle. Egy kis paprika a bordához, cukor a csirkéhez, római kömény, hagyma és/vagy koriander a pulled pork-hoz.

Az általunk ajánlott felhasználás: minden hústípushoz, illetve BBQ és grill technikával készült húsokhoz is ajánljuk.

100g tasakos
300g szóródobozos

COCOA-CHILI, azaz kakaós-chilis fűszerkeverék

Fűszeres, enyhén kakaós, egy leheletnyi csípősséggel turbózott rub. A só mellett a nevéből fakadóan kakaó és a kesernyés ízt ellensúlyozó cukor, valamint bors a három legfontosabb összetevő. Bár egy kevés cukor van a keverékben, nem kifejezetten édes, sokkal inkább pikáns, fűszeres rub. A kakaó természetes színe miatt a bark, azaz fűszerkéreg, már az első néhány óra után is jóval sötétebb árnyalatú lesz, mint pl a basic vagy a sweet fűszer esetén.

A kakaó, a borskeverék, a cayenne bors és a magyar csípős pirospaprika az apró karamellizált cukor szemekkel és egy roppanósra sütött sötét mahagóni árnyalatú bark-kal korántsem hétköznapi élményt eredményezhet. A chili ereje a harapás végén, mint egy visszhang köszön vissza az ember szájában.

Főként, sertés oldalason és tarján adja ki igazán a benne rejlő ízeket, de egy marha oldalason is új dimenziókat képes megnyitni.

Spicy Coffee RUB-bal keverve igazán különleges élményt nyújt a grillrácson és az asztalunkon is.

100g tasakos
300g szóródobozos

SPICY COFFEE, azaz fűszeres kávé keverék

Leginkább marha oldalashoz és szegyhez készült keverék, ezeken adja ki leginkább az ízeket. A bors ereje, a kávé fanyarsága, valamint a kiegészítő fűszerek harmóniája egy egyedi, és nem hétköznapi ételt varázsolhat az asztalunkra. Leginkább BBQ technikához ajánlott, illetve marhán kívül sertéshez is használható, ha nem a klasszikus és/vagy édes ízre vágyunk.

Egy nem túl édes, inkább füstös és fűszeres BBQ szósz kiválóan passzol hozzá. Cocoa-chilli RUB-bal keverve a marhanyakból sosem tapasztalt ízeket képes létrehozni, legyen az tépett, vagy akár szeletelt.

100g tasakos
300g szóródobozos

FAIRY RUB: Enyhén édeskés, harmonikusan selymes fűszerkeverék, mely lágy ízeket és enyhe gyümölcsösséget ad a húsnak. A mahagónihoz képest élénkebb, enyhén pirosas BARK-ot képez a húson. Csípősségmentes, így a család bármely tagja nyugodtan fogyaszthatja.

Alapvetően szárnyas és sertés fűszer, de a gyümölcsös ízhatás marhahúshoz is kiválóan passzol. A sütés vége előtt 20-40 perccel felül szórva a húst, finishing RUB-ként használva tovább erősíthetjük a gyümölcsös ízhatást. Kiválóan használható továbbá marinádként is.

Kiválóan passzol hozzá bármilyen piros gyümölcs füstölőfa (pl cseresznye, szeder, stb…), valamint az édeskés, gyümölcsös BBQ szószok.

100g tasakos
300g szóródobozos

RED RUB & GRILL:  Alapja a són, borson és fokhagymán felül még a prémium minőségű Magyar pirospaprika és némi zöldfűszer, melyek letisztult, mégis komplex ízt adnak az ételhez. Mind BBQ, mind pedig grillezés során használható fűszer, mely leginkább marha és vörös húsú szárnyas ételek készítéséhez javasolt.

BBQ húsok és steak készítésén felül kiválóan működik hamburger húsokon is, valamint köretek ízesítőjeként is, legyen szó grillezett vagy pirított zöldségekről.

A klasszikus, karakteresebb füstölő fákat ajánljuk hozzá, mint pl tölgy, bükk, hickory, stb. Klasszikus, enyhén csípős és nem túl édes szószokkal tálalva harmonikus ízkombinációt kapunk.

100g tasakos
300g szóródobozos